Segéd-kezek karitatív csapatépítő

 

A Zöldövezet Egyesület karitatív csapatépítő programja

A kaláka a rászorulók javára közösségben végzett, hasznos, alkotó munka örömét jelenti. Célunk, hogy cégek dolgozóinak rendhagyó csapatépítő eseményeket szervezzünk. Kiszakítva őket a megszokott irodai közegből, a napi rutin helyett kihívásokkal teli munkát végezhetnek. Itt mindenki kipróbálhatja magát, és a csapat együtt oldja meg a feladatot egy rászoruló intézményben, kertben, vagy természetvédelmi területen.

 

Milyen önkéntes munkákat szervez a Segéd-kezek?

Különösebb szaktudást és gépesítést nem igénylő, kézi szerszámokkal elvégezhető feladatokat végzünk. Kertészkedés, virágültetés, kerítés-, vagy falfestés, képek pingálása, játszótér felújítás, természetes környezetet helyreállító és élőhelymegóvó munkálatok. Fontos, hogy csak olyan és annyi munkát tervezünk, amit a nap végére biztosan be tud fejezni a csapat, és az elkészült festés, kertészkedés vagy rendrakás igazán látványos, érdemi előrehaladást jelent a nap végén. Az önkénteseket nem hajszoljuk a végkimerülésbe: célunk, hogy 3-4 órányi fizikai munka után mindenki jóleső fáradtsággal és elégedettséggel fejezhesse be a kalákát!

 

Csapatépítő létszámok

15-200 fő/alkalom között, akár több napra elosztva. Fontos, hogy a helyszínt úgy választjuk ki, hogy a munkamennyiség a létszámhoz illeszthető legyen.

 

Kiknek ajánljuk a karitatív csapatépítőinket?

Olyan cégeknek, 

  • ahol a CSR jelentés, nem csak egy kötelezően kiadandó dokumentum
  • akik dolgozóik szemléletformálásában aktívan részt vennének
  • ahol a közösen végzett tevékeny munka egy csapatépítő keretén belül öröm
  • ahol fontosabb a közös jótékony munka, mint egy bowling-party
  • akik jó példával járnak el más cégek felé is.

 

A fogadó helyek olyan természetbeni, látható, kézzelfogható, azonnali segítséget kapnak a Segéd-kezek önkénteseitől, amelyre nekik se pénzük, se emberük, se idejük. A megújuló területek-helyiségek a dolgozók számára örömet jelent, az önkéntes csapatok pedig találkozhatnak munka közben azokkal az emberekkel, akikért dolgoznak éppen. Emberi kapcsolatokat építő, érzékenyítő szerepe van a Segéd-kezek kalákának, hiszen közös célunk egy jobb világ építése. A Segéd-kezek a Zöldövezet Társulás Egyesület fiatal csapatának egyik kedvenc programja!

 

Intezmenyi

 

Kedves kaptatok? Keressetek minket egyedi ajánlatért!

Panka kontakt

 

Programtípusok:

Intézményi programok

A Segéd-kezek karitatív csapatépítő programon belül egyik lehetőség, hogy olyan rászoruló intézményekhez visszük el az önkénteseket, ahol a felújító munkálatokra nincs kapacitás, se anyagi forrás. Lehet ez akár egy hátrányos helyzetű óvoda, iskola, idősek otthona, családok átmeneti otthona vagy akár egy állatmenhely. A feladatokat a helyszínnel egyeztetve állítjuk össze, igazodva az adott önkéntes csapat igényeihez, létszámához.

Gyakori munkálatok: kertészkedés, virágültetés, kerítés-, vagy tisztasági falfestés, kreatív mesefal készítése, játszótér felújítás, madárodúk vagy akár kerti tó készítése, kutyafuttatók, kennelek felújítása.

Kétkezi segítség szinte mindenhol jól jön, de a Segéd-kezek programhelyszínek kiválasztásánál a következő szempontokat szoktuk mérlegelni:

Rászorultság – Olyan intézményeket, fogadó helyeket keresünk, ahol az Segéd-kezek önkéntesei által végzendő feladatokra égető szükség van. Általában alulfinanszírozott, oktatási vagy szociális jellegű intézményekkel dolgozunk együtt.

Sikerélmény – Olyan helyeket javaslunk, ahol az önkéntes kaláka látványos, büszkeségre okot adó eredményre vezet. Legyen egy pad, fal részlet, ami örök emlékként áll a helyen: "ezt én festettem, a madárodú a kezem munkája, a fát én ültettem" stb.

Tapasztalat – Olyan helyeket keresünk, amely az önkéntesek számára tanulságos, személyes, érzelmi és tapasztalati élményt is jelent. Olyan helyeket, ahol szokatlan élethelyzetekkel, sorsokkal, foglalkozásokkal és emberekkel is megismerkedhetnek.

Megvalósíthatóság – A cél, hogy az önkéntesek jó élményeket szerezzenek az alkotó munkával. Ezért időben, térben elérhető, pénzügyileg vállalható, és a keretek között jól megvalósítható csapatépítő programokat szervezünk. A közterületekre jellemzően sok engedély, hivatali jóváhagyás kell, ezért inkább egy fenntartó által üzemeltetett „kertkapun belüli” helyszínt javaslunk.

 

természetvédelmi

 

Természetvédelmi programok

Városi ember lévén valószínűleg mindannyian vágyunk a szabadba. Nincs is annál jobb, mint egy csodaszép területen dolgozni a friss levegőn. A Segéd-kezek program keretein belül lehetőséget biztosítunk természetvédelmi területeken való segítő munkálatok elvégzésére. Természeti kincseink megóvása mindannyiunk érdeke és felelősége. Szakemberek bevonásával állítjuk össze a programot, akik a csapatépítő ideje alatt is rendelkezésre állnak és szívesen mesélnek az adott terület fontosságáról, természeti értékeiről.

Jellemző feladatok: természetes környezetet helyreállító és élőhelymegóvó munkálatok, környezeti nevelést segítő táblák, játékok készítése, madárodú készítés és kihelyezés, szemétszedés, pihenő padok felújítása, facsemeték/cserjék ültetése.

A természetvédelmi területen végzett munka érzékenyítő szereppel is bír. A csapat egy olyan programban vesz részt, mely teljesen kiszakítja a napi rutinból, egészségére is jótékony hatással van. A természetvédelmi programok további előnye helyi értékeink megismerése.

A területek kiválasztásakor a következő szempontokat vesszük figyelembe:

Elhelyezkedés - igyekszünk a csapatnak megfelelő távolságban lévő helyszínt választani.

Rászorultság - területeink jó része több tulajdonossal, vagy kezelővel bír, ilyenkor bár azt gondolnánk könnyű forrásokat szerezni, valójában még az engedélyeket is nehéz beszerezni a karitatív munkához. Olyan helyen dolgozunk, ahol régóta várnak a fejlesztésekre és nincs kilátásban a büdzsé, kapacitás hogy ezek megtörténjenek a csapat segítsége nélkül.

Terület fenntartók, gondozók - olyan helyszíneket választunk, ahol a helyi természetvédő csoport, akár hivatalos, vagy civil szervezet komoly értékmegőrző munkát végez. A munkának, melyet elvégeztünk így lesz utógondozása, a tevékenyéség koncepcióba illik.