Madárbarát kert

Legyenek barátaink a madarak!

A Zöldövezet csapattal sokat foglalkozunk a madarak élőhelyének megóvásával, interaktív előadásokat, foglalkozásokat tartunk a madárvilágról gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az alábbi kisvideóban összefoglaltuk mivel foglalkoznak a madarászok, hogyan óvhatjuk mi is a madarakat és mit tegyünk, ha szeretnénk elkezdeni a téli madáretetést. 

 

Madárbarát kert

Segéd-Kezek programunkra járó önkéntesek egyik kedvenc feladata a madárodú és madáretető készítés. Mi is nagyon szeretjük, mert így közelebb tudjuk hozni az emberekhez a témát és a rászoruló intézmények lakói/használói is örülnek a kis csicsergő látogatóknak. De mi is kell ahhoz, hogy kertünk, irodánk kertje vagy éppen gyermekeink óvodája, iskolája madárbaráttá válhasson?

madarodu

Madárodúk

Télen menedék, nyáron költőhely ♥

Az odúkat szabvány alapján tudjuk elkészíteni, ebben segít az alábbi táblázat
Fontos a biztos rögzítés, le ne pottyanjon a tojásokkal. Fontos, hogy a tetőt ragadozó ne tudja felnyitni, lehetőleg ne észak-nyugati irányba álljon a bejárat (Magyarországon ez az uralkodó szélirány). A kis bejáratot alaposan csiszoljuk le, ügyeljünk, hogy ne álljanak ki szög vagy csavarvégek. Kívül kenjük le lenolajjal vagy lazúrral. A költési időszak áprilistól augusztus végéig tart, ezalatt ne nagyon zargassuk az odúlakókat, persze egyszer-kétszer belekukkanthatunk, hogy meglessük, mi a helyzet. Az odúkat érdemes tavasz elején és ősszel kitakarítani, ami abból áll, hogy ha találunk benne fészekanyagot, tollat, bármit, azt kiszedjük, hogy egy esetleges fertőzés ne tudjon tovább terjedni a következő lakókra. Fészekanyagnak hagyjunk a kertben száraz füvet, kutyaszőrt.

Kattints ide az összes madáretető típusért

Etető

Az odúval ellentétben az etető kialakításánál csak a fantázia szabhat határt. Készülhet fából, cserepekből, műanyag flakonból. Annyi a lényeg, hogy a madarak könnyen hozzá férjenek az eleséghez, valamint jó, ha nem áznak el a magok, úgyhogy nem árt, ha van teteje. Körülbelül novembertől vagy a fagyok beköszöntétől áprilisig szoktunk etetni. Ha egyszer elkezdtük az etetést, folytassuk egész télen, mert számítani fognak rá a madarak, hogy nálunk találnak eleséget.
Mivel etessünk? Sózatlan szotyi, köles, tört dió, alma és faggyúgolyó (ezeket simán felakaszthatjuk egy ágra). Nagyon fontos, hogy a hiedelmekkel ellentétben pékárúval NEM szabad etetni a madarakat!!! Időnként takarítsuk ki az etetőt.

Itató
Az etető mellé helyezzünk ki itatót is, ami lehet akár egy műanyag virágalátét, tehetünk bele egy vastagabb ágat ülőrúdnak. Télen jégtelenítsük az itatónkat.

Porfürdő
A madarak is szeretnek a porban hemperegni, ami segít nekik például az élősködők elleni védelemben. Porfürdőnek is megfelel egy műanyag virágalátét.

Növények
Ültessünk bogyós bokrokat, beporzóknak vonzó virágokat, pl. galagonya, orgona, mogyoró, magyal, fagyal, gyöngyvessző, nyári orgona és egynyári virágok.

Rovarhotel
Sajnos a monokultúrás, vegyszeres mezőgazdaságnak, a kémiai szúnyogírtásnak, a változékony időjárásnak, a városok térhódításának köszönhetően a rovarpopuláció évről évre rohamosan csökken. Ez nem csak olyan szempontból aggasztó, hogy élelmünk nagy részét a beporzó rovaroknak köszönhetjük, de a rovarevő madarak tápláléka is csökken ezáltal. Készítsünk rovarhotelt kertünkbe és hanyagoljuk a vegyszerek használatát kertünkben, ezzel segítsük a rovarok túlélési esélyeit. Ez lehet egy megfurkált vastagabb faág, kislukú tégla, de akár egy több emeletes vár is.

Sok hasznos információt találtok még a témában (például a fecskefészkekről) a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

Kellemes madármegfigyelést kívánunk!