Ökotipegő

Ökotipegő - apró lépésekkel a fenntarthatóság felé!

 

 

 

Így babazunk mi! Mosható pelenka kölcsönzés a Zöldövezet gondozásában

Környezetvédelmi civil szervezetként a hulladékmentes szemléletet támogatjuk, ezt pedig a hulladék keletkezésének megelőzésével, hulladékcsökkentéssel tudjuk elérni. Az Így babázunk MI! - mosható pelenka kölcsönző programunkkal szeretnénk az újrahasználat gyakorlatát bevinni a kisgyermekes családok életébe. Célunk, hogy minél több, a kisbaba érkezésekor használatos eldobós, vagy szennyező terméknek megmutassuk a környezettudatos alternatíváját. Nem vásárlásra ösztönzünk, hanem tippeket adunk a tudatos váltásra.

Bérelhető mosható pelenka csomagjainkban kizárólag magyar WAHM (Work At Home Mom)-ok által készített pelenkafajtákat készítettünk össze. A pelenkák mellett a pályázat által támogatott pakkokban a mindennapokban használt termékek környezetbarát alternatíváját is bemutatjuk, így a kölcsönzés alatt lehetőség nyílik azok kipróbálására.

Ha bérelni szeretnél, írj e-mailt a peluskolcsonzo@zoldovezet.info e-mail címre :)

 

Miért kezdtük el a kölcsönző üzemeltetését?

A modernkor vívmánya az eldobható pelenka, mára sajnos bevonult a természetesnek vett dolgok közé. Egy újabb eldobós rendszer, ami saját kényelmi szempontjaikat veszi csak figyelembe. Az orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákban nagyjából úgy érzi magát a baba, mintha egy üvegházban lenne a popsija, teret engedve ezzel a különböző kórokozók elszaporodásának. A kisfiúkra még nagyobb veszélyekkel jár ez a fajta pelenkázási szokás, hiszen a magasabb hőmérséklet nem tesz jót a heréknek, és a későbbiekben ez hathat a termékenységre.

Az egészségügyi hatásokon túl, vegyük figyelembe a környezetterhelési oldalt is. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal. Ez darabra számolva kb. 6000 pelenka, mely a vegyes hulladékba dobva hulladéklerakóba-, vagy égetőbe kerül.

A modern mosható pelenkák nem azonosak a régen használatos tetra pelenkákkal, melyet főzéssel tisztítottak nagyanyáink. A mai mosható pelenkák ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak. Az első szett megvásárlása egyszerre soknak tűnik, de ha végiggondoljuk egy csecsemő esetében a követező 2-3 pelusos évet - a testvérekről már nem is beszélve - még a mosószerrel és vízzel együtt is kedvezőbb az anyagi ráfordítás.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Nézd meg itt

dekor

 

 

Levél