Mosható pelenka bevezetése bölcsődébe – támogatási program

Lead kép
mosható pelenka bölcsődében
Lead szöveg
Legyen a Papírsárkány az első magyar családi bölcsőde, ahol a moshatópelenka-bevezetés megvalósul!

Összefogásban szeretnénk egy nagyszabású környezetvédelmi bemutatóprogramot megvalósítani, mégpedig hogy hazánkban elsőként egy családi bölcsődében bevezetik rendszerszinten a mosható pelenkát!

Miért fontos ez?
  • Több kutatás igazolja, hogy a mosható pelenkát használó gyerekek előbb szobatisztulhatnak, ami megkönnyíti a bölcsődei dolgozók és a szülők mindennapjait. Továbbá a korai szobatisztulás csökkenti az EU-ban NAPONTA 250 MILLIÓ DARAB kidobott eldobható pelenka mennyiségét.
  • Mert jelenleg Magyarországon közel 20 000 családban van már jelen a mosható pelenka, szeretnénk ezt a számot növelni.
  • Mert az eldobható pelenkák 61%-ban műanyagot és körülbelül 35 féle vegyi anyagot tartalmaznak, mellyel a kisbabák bőre nap mint nap találkozik. A pelenka hulladékkezelése során (gyakran égetés) ezek a vegyszerek kijutnak a környezetünkbe.
  • Mert a pelenkázáshoz használt eldobható nedves törlőkendő évente több, mint 500 000 tonna hulladékért felelős, ezt szeretnénk csökkenteni.

Már számos európai országban sikerrel működik újrahasználati rendszer, például Brüsszelben, Amszterdamban, Barcelonában és Bolognában indult el az elmúlt években hasonló kezdeményezés. Fantasztikus lenne, ha a kelet-európai országokból először Magyarországon mutathatnánk be a moshatópelenka-bevezetést!

 

Hol valósul meg a mosható pelenka rendszerszintű bevezetése?

A szombathelyi Papírsárkány Családi Bölcsőde mindennapjait a kezdetek óta átszövi a környezettudatosság, fenntarthatóság szemlélete. A jövő generációjának ebbe az irányba való nevelése akkor lesz hiteles, ha megfelelő példát mutatunk a gyerekeknek. És bizony játékos formában ezt már a bölcsődés, 1-3 éves korosztálynál el lehet kezdeni.


"A szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, természetes alapanyagú játékok választása, egyszer használatos eszközök minimalizálása például a textilszalvéta használata már természetessé vált számunkra. A mosható pelenka rendszerszintű bevezetése nemcsak a Papírsárkányok életében, de az egész napközbeni gyermekfelügyelethez tartozó közösség számára egyaránt fontos lépés!"

Babos Orsolya, a Papírsárkány Családi Bölcsőde alapítója.


Honnan tudjuk, hogy megvalósítható?

Számos nemzetközi példa mutatja, hogy a mosható pelenka rendszerszintű bevezetésével jelentős anyagi megtakarításokat vihetnek véghez az intézmények, valamint a környezetterhelés-csökkentés számszerűsíthetően kimutatható. Az újrahasználható rendszer bevezetéséhez a dolgozók és a szülők edukációja elengedhetetlen. Ezért dolgozunk együtt, a Papírsárkány a Zöldövezet Társulással, amely 2020 óta aktív tagja a nemzetközi Nappy Task Force-nak. A külföldről hozott jógyakorlatokat itthon implementáljuk, és végső célunk, hogy a moshatópelenka-bevezetésről olyan transzparens kommunikációnk legyen, hogy más is el tudjon indulni a körforgásos rendszer felé vezető úton.

Feliratoztuk egy holland bölcsőde beszámolóját a moshatópelenka-bevezetési tapasztalatokról, nézd meg Te is:

 

Mire van szükségünk?

Elsősorban anyagi támogatásra! A mosható pelenkák beszerzésére, a mosási facilitások megteremtésére, az edukációs és sajtós munkára szeretnénk pénzt szerezni. A támogatásnak megfelelően marketingmegjelenéseket tudunk biztosítani a támogató cég számára.

„2021 óta gyűjtjük a nemzetközi jógyakorlatokat partnereinkkel, mindig csodáltam, hogy külföldön működnek olyan bölcsődék és kórházak, ahol rendszerszinten használják a mosható pelenkát. Óriási lehetőség most a hazai bevezetés, hogy úttörő kezdeményezésként máshol is megvalósulhasson a rendszerszintű használat."

Csobay Krisztina, a Zöldövezet Társulás elnöke

 
Mi a hazai helyzet?

Magyarországon a bölcsődék és a nappali bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatók saját döntési körben elfogadhatják a mosható pelenkát, tehát ha a szülők otthon környezettudatos babaápolási rutint alkalmaznak, akkor lehetőségük van ezeket a pelenkákat a bölcsibe is beadni. A tapasztalat az, hogy sok helyen az ÁNTSZ-re/Nemzeti Népegészségügyi Központra hivatkozva elutasítják a mosható pelenkát, egyébként tévesen, mert nincs olyan jogszabály, amely a mosható pelenka használatát tiltaná.

Szeretnénk a Papírsárkány Családi Bölcsőde példájával megmutatni, hogy a körforgásos rendszerre átállás MEGVALÓSÍTHATÓ.

Szeretnénk megmutatni a szülőknek, hogy van alternatívája a környezetszennyező és egészségtelen eldobható pelenkának.

Szeretnénk megismertetni a bölcsődei dolgozókkal, hogy a mosható pelenka használata nem bonyolultabb az eldobhatónál, a megfelelő eszközökkel és a szülőkkel együttműködésben problémamentesen használható.

 

A Zöldövezet folyamatosan lépéseket tesz arra vonatkozóan, hogy állami fenntartású intézményben is hirdetést kapjon az egészségesebb, olcsóbb és környezettudatos mosható pelenka, ősztől tájékoztatóplakátokat helyezünk ki rendelőkben. A fenti pilotprogram megvalósításával pedig bátorítani szeretnénk további intézményeket, és várjuk jelentkezésüket, akik nyitottak lennének az újrahasználati rendszerre való átállásra.

 

Legyél Te is büszke támogatója az első moshatópelenka-rendszer bevezetésének! További információkért keresd Krisztát!