Sportot űzünk a környezetvédelemből!

Lead kép
kép
Lead szöveg
Idén nyáron világszerte a sporté lesz a főszerep, hiszen hamarosan kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, majd az olimpia. Ezért úgy gondoltuk, erre az időszakra mi is készülünk egy tematikus hónappal. Csatlakozz Te is, űzzünk sportot a környezetvédelemből!

 

Az előző évünk legnagyobb kihívása és egyúttal legnagyobb büszkesége kétségtelenül az atlétika-világbajnokság zöldítése volt. Nem ez volt az első sportrendezvény, amin hulladékmentő csapatunk részt vett, de az eddigi legnagyobb létszámú, több héten át tartó munkánk, ahol rengeteg új tapasztalatot szereztünk a sportrendezvények hulladéktermelésével kapcsolatban sajnos, nem csak vidámakat…

 

Idén nyáron ismét világszerte a sporté lesz a főszerep, hisz hamarosan kezdődik a labdarúgó Eb, majd az olimpia. Ezért úgy gondoltuk, erre az időszakra mi is készülünk egy tematikus hónappal.

 

Június 14-étől a foci-Eb kezdőrúgásától mi is sportot űzünk a környezetvédelemből.

Elindítjuk egy hónapos kampányunkat a szabadidősportok és a nagy nyári közös szurkolások zöldítéséért.

 

Rengeteg hasznos tippet osztunk majd meg veletek, nemcsak a legnépszerűbb szabadidős sportokkal, hanem a szurkolással kapcsolatban is: hogyan tudtok a sport terén is környezettudatosak lenni.

 

És hogy miért is annyira fontos ez a téma, hogy egy egész hónapot szentelünk neki?

 

A sport és az egészség kapcsolata egyértelmű, ezért azt gondolnánk, hogy aki sportol, az nemcsak egészségtudatos, hanem környezettudatos is. Sajnos a tapasztalat az, hogy a fenntarthatóság és a sportolás nem feltétlen jár kéz a kézben.

Az ENSZ sport az éghajlatváltozás ellen keretegyezménye kimondja:

“A legtöbb sportszervezet és szurkoló ma már elismeri, hogy a sport hozzájárulása az éghajlatváltozáshoz – a kapcsolódó utazások, az energiafelhasználás, az építkezés, az étkeztetés stb. révén – jelentős. Ráadásul a sport globális érdeklődése a szurkolók milliárdjai számára, valamint az ennek nyomán keletkező médiavisszhang erős platformot biztosít a sportágazat számára, hogy példamutató szerepet játsszon az éghajlatváltozás kihívásának kezelésében, és nagyszámú közönséget inspiráljon és vonjon be ugyanerre a cselekvésre.“

 

A népszerűnek számító sportok kapcsán szervezett események nagyon nagy tömegeket mozgatnak meg, vegyük csak például a két legismertebb futóversenyt: az Ultrabalatonon 21 000 regisztrált résztvevőt számoltak, a Vivicittán 23 000-en futottak. A szurkolók száma is jelentős, egy nemzetközi futballmérkőzésen akár 50 000 ember is lelátóra ül. Az országokon átívelő események szurkolói zónái is sokakat vonzanak ami várhatóan az idei nyári világversenyeken sem lesz másképp.

 

Mi a Zöldövezettel 2010 óta segítjük a sportrendezvények zöldítését: számos sportesemény környezetterhelését csökkentettük hulladékmentő programunkkal. Nemcsak versenysportok eseményein zöldítünk, és sok helyen szurkolói zónák programját is zölddé varázsoltuk már. Lovassportok, agárverseny, Tour de Pelso, rögbi Eb, vizes világbajnokságok, regattabajnokság, evezős Eb, atlétika-vb, hogy a legnagyobb versenyeket említsük az elmúlt 15 év repertoárjából.

 

Idén nyáron Ti is csatlakozzatok a Sportot űzünk a környezetvédelemből! kampányunkhoz! Figyeljétek a bejegyzéseinket, hogy ne maradjatok le egyetlen hasznos tippről sem!

 

Felkészülni, vigyázz… Rajt!