Így lesz zöldebb a karácsony!

Lead kép
zöld karácsony
Lead szöveg
A Zöldövezet Társulás több mint 10 éve foglalkozik környezetvédelmi szemléletformálással és rendezvények zöldítésével - olyan környezettudatos megoldásokat adnak, melyekkel jelentősen csökkenthető egy fesztivál, sportesemény vagy akár egy céges buli környezetterhelése.

A karácsonyi időszak közeledtével Csobay Krisztinával, az egyesület elnökével beszélgettünk arról, milyen lehetőségeink vannak - szervezőként, vezetőként és magánemberként - a környezettudatos és örömteli készülődésre.

 

A nyári fesztiválszezon után most az adventi vásárokat szeretnétek zöldíteni. Mit tehet egy rendezvényszervező ennek érdekében? 

A fesztiválokhoz hasonlóan ilyenkor az adventi vásárok környezettudatos megszervezését segítjük, olyan rendezvényeken, ahol a szervezők szeretnének példát mutatni, és a kor elvárásaira reagálni. Azt látjuk ugyanis, hogy a résztvevők számára is egyre erősebb az igény a környezettudatos szemléletű eseményekre.

Mint mindig, az adventi vásárokon is elsősorban a hulladék megelőzésre törekszünk. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy húsz perces ingyenes konzultáció keretében felmérjük a rendezvény adottságait, pl. helyszín, kísérőprogramok, kiállítók, stb. Ezeket az információkat tudva olyan, rendezvényre szabott tanácsokat adunk, amik a hulladék kibocsátást előzik meg és a környezettudatos hulladékmenedzsmentet szolgálják.

Ezután jön a terepi munka, ami nemcsak hasznos, hanem színesíti is az eseményt: látványos szelektív hulladékgyűjtőket helyezünk ki, és képzett hulladékmentő stábunkkal segítjük a szelektív gyűjtést a helyszínen. 

Természetesen megszervezzük a hulladék elszállítását és újrahasznosítását is, erre szerződött partnereink vannak. Legalább ilyen fontos eleme a működésünknek, hogy minden esetben tiszta, rendezett terepet kapjon vissza a szervező, illetve a terület tulajdonosa.

 

A lebomló termékek használata is megfelelő módja lehet a hulladékcsökkentésnek? 

Bár nagyon divatosak, és környezetbarát megoldásnak tűnhet, de mi nem támogatjuk a bioműanyag termékek használatát, hiszen ugyanúgy hulladékot termelnek. (A lebomló műanyagok komposztálásához ipari komposztáló hely szükséges, ez ma Magyarországon nem áll rendelkezésre. - a szerk.) Helyette arra ösztönözzük a szervezőket, hogy válasszák az újrahasználható termékeket. Egy adventi vásáron például az elmosható bögre használata a teához, forralt borhoz sokkal jobb megoldás, mint bármelyik eldobható pohár.

 

A hulladékmegelőzésen kívül milyen lehetőségek adódnak még egy ilyen eseményen? 

 A ZeroWaste standunkkal pl. színesítjük a rendezvény programját és közben beszélgetni tudunk a látogatókkal a hulladékmentes életmódról. Itt a látogatók megpihenhetnek, és szelektív hulladékgyűjtéssel, tudatos bevásárlással-főzéssel, komposztálással kapcsolatos játékokban, beszélgetésekben vehetnek részt.

A tömegrendezvényt kihasználva edukációs munkát is tudunk végezni, hiszen sok embert lehet megszólítani egy ilyen helyszínen. 

Ez lehet például a mosdókban kihelyezett tájékoztató plakát, infografika a környezettudatos menstruációs eszközökről vagy épp a mosható pelenkáról.

Abban is tudunk tanácsot adni, hogy ha extra programot, szórakoztató eseményt szeretnének a vásár mellé, akkor abban is a környezettudatosság elve érvényesüljön. 

 

Beszéljünk egy kicsit a céges karácsonyról. Itt milyen lehetőség van a zöld megoldásokra?

Egyrészt sok cégnek van karácsonyi rendezvénye, amire tudunk javaslatokat tenni, illetve tevékenyen is részt venni abban, ha egy cég szeretné zöldíteni az eseményt.

A másik terület a céges ajándékok. Erre is vannak környezettudatos megoldásaink. Az utóbbi években sok pozitív visszajelzés érkezett, nagyon szeretik a dolgozók. 

Olyan mutatós kis csomagot kapnak, amiből otthon saját maguk készíthetik el például a madárkalácsot, és kihelyezhetik az ablakukba. 

Tehát biztosan nem fog a kukában landolni, és jóval kreatívabb, izgalmasabb, mint a megszokott csoki vagy bor, a környezeti edukációs tartalma pedig a hozzáadott érték. 

 

Szó volt rendezvényekről, cégekről, de mit tehetünk magánemberként a saját otthoni ünnepünk szervezésekor, ha szeretnénk tudatosan és környezetbarát módon megélni a karácsonyt?

Nehéz lépést tartani a marketing őrülettel, hiszen már most tele vannak a boltok a csoki mikulásokkal és a karácsonyi díszekkel, pedig még csak október van.

Mi itt is, mint minden területen, a tudatos fogyasztásra próbálunk ösztönözni. Ehhez rengeteg környezettudatos karácsonyi ötletet gyűjtöttünk már össze az utóbbi években az önkéntes kommunikációs csapatunk segítségével, hogy mindenki a saját élethelyzetének megfelelően válogathasson.

Támogatjuk az élmény ajándékokat a felesleges tárgyak megvásárlása helyett, vagy akinek gyerekei vannak, készíthet maradékok anyagokból kézműves ajándékokat a családnak, barátoknak. 

A vásárolt ajándékok csomagolását meg lehet oldalni környezettudatos, újrahasználható termékekkel, így rengeteg papírhulladékot előzhetünk meg.

A díszítésben érdemes előre gondolkodni. Lehet a természetből gyűjteni hozzá kincseket, például tobozokat, vagy adok-veszek csoportokból vásárolni mások számára már feleslegessé vált, de szép díszeket.

Választhatunk olyan ajándékot, ami szemléletformáló: egy szép kézműves szappan például csökkenti a fürdőszobai műanyag hulladékot. Adhatunk csomagolásmentes boltban vagy környezettudatos termékekre felhasználható kupont is, kicsit ösztönözve a családunkat, barátainkat a zöld életmódra.

 

Bár események szempontjából a nyár a főszezon, télen sem szünetel a rendezvényzöldítő tevékenységetek. Hol találkozhatunk veletek a következő hónapokban? 

A Kincsem Parkban az Ügető Szilveszteren évek óta dolgozunk a környezettudatos hulladékkezelésen, idén is ott leszünk.

Ezen kívül céges csapatépítő rendezvényeink is lesznek még november-december folyamán. Számukra a környezetvédelmi témájú tevékenységek mellett zero waste cateringet biztosítunk: az eldobható poharak, tányérok helyett elmoshatót használnunk, betétdíjas italokat, hazai termékeket kínálunk.

A célunk, hogy megmutassuk: lehet rendezvényt tartani, felszabadultan bulizni úgy, hogy közben nem pazarlunk, és nem termelünk rengeteg szemetet.