Mi az a hulladékfrakcionálás?

Lead kép
hulladékfrakcionálás
Lead szöveg
Ismét itt a Zöldövezet Lexikon! Új sorozatunk második részéből kiderül, mit takar a hulladékfrakcionálás, ami minden Zöldövezet önkéntes kedvenc elfoglaltsága. Emellett pedig mindenki számára hasznos tippek találhatók benne a szelektív gyűjtésről.

 

A hulladékfrakcionálás, vagy kevésbé tüsszentéshez hasonló megnevezéssel válogatás, a szelektív hulladék kezelésének egyik kulcs mozzanata. A Zöldövezet a rendezvényzöldités során is foglalkozik válogatással, hiszen a rendezvényeken keletkező szelektív hulladékot is át kell vizsgálni mielőtt hasznositásra továbbadjuk azt. Tehát hulladékfrakcionálás során az esemény alatt keletkezett és begyűjtött hulladékot válogatják szét önkénteseink, ilyenkor dől el, mi érdemes az újrahasznosításra, és mi végzi a kommunális (vegyes) konténerekben.

A Zöldövezetnél általában 6 különböző csoportra szedjük szét a szelektívet, ezek a következők: üveg, karton, papír, PET (polietilén-tereftalát), vegyes műanyag és fém.

Az üvegbe vegyesen gyűjtünk fehér és színes darabokat, egyedül a visszaváltható üvegeket nem soroljuk ide. Mivel az újrahasznosítás során a szemétbe került üvegeket olvasztják, a szennyezett darabok is mehetnek a szelektívbe.

A karton nagyrészt a karton tálcákat, dobozokat foglalja magába, míg a papírba leginkább újságok, használatlan szalvéták és papír dobozok kerülnek. Fontos, hogy - szemben az üvegekkel - itt nagyon is számít a szennyezettség mértéke: kb 10-20% (nagyjából egy tenyérnyi folt) a felső határ, és persze az sem mindegy, hogy vízről vagy esetleg zsírról, olajról van-e szó. Egy erősen szennyezett hulladék akár az egész zsáknyi papírt alkalmatlanná teheti az úrjahasznosításra, ezért nagyon fontos, hogy a papíros kukába kizárólag tiszta papír kerüljön!

A PET-be nem meglepő módon elsősorban PET palackok kerülnek, de hébe-hóba akad néhány műanyag pohár és doboz, ami ide tartozik. A legtöbb rendezvényen ez a legelterjedtebb műanyag, ami az 1-es számot viseli, ám korántsem az egyetlen. A vegyes műanyagba kerül a 2-es (HD-PE vagyis nagy sűrűségű polietilén), a 4-es (LD-PE vagyis kis sűrűségű polietilén) és az 5-ös (PP vagyis polipropilén) számú műanyag. Hazánkban nem újrahasznosítható, így nem kerülhet be a szelektíven válogatott műanyagba a 3-as (PVC vagyis polivinil-klorid), valamint  a greenwashing zászlóshajója, a növényi alapú 7-es, vagyis a PLA. (A bioműanyaggal kapcsolatos problémákról hamarosan egy külön bejegyzést olvashattok az oldalunkon) Utóbbi szerencsére könnyen kiszűrhető jellegzetes állagáról. A 6-os (PS vagyis polisztirol) számú műanyag esetében szolgáltatótól függ, hogy át tudjuk-e adni hasznosításra, ezért mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy ne használjon ilyen típusú műanyagból készült terméket.

És végezetül a fémbe kerül minden üdítős és sörös doboz, valamint a konzervek tetemes része. Szennyezettség terén ugyanaz vonatkozik az alumíniumra, mint az üvegre: az olvasztás miatt nem jelent különösebb problémát.

A fent említett csoportok a legfontosabbak, ezek jelentik a válogatás gerincét, ám akad még mellettük, amit érdemes, vagy sokkal inkább fontos megmenteni a kommunális konténerektől. Önkénteseink mindig gondosan ügyelnek rá, hogy szűrjék a veszélyes és az elektronikai hulladékot, valamint a teljesen ép, véletlenül szemétbe keveredett tárgyakat (pl. újrapohár). Nem utolsó sorban pedig gyűjtjük a különböző kupakokat is, melyek többek közt kiváló töltelékül szolgálnak egy Replaccos babzsákhoz.

Tehát a megtermelt hulladék élete nem a szelektív kukában ér véget, az újrahasznosításig sok teendő van még vele. Kérlek segítsd munkánkat a hulladékgyűjtő edények helyes használatával!

A Zöldövezet által zöldített rendezvényeken a hulladékfrakcionáló állomásaink felügyelet mellett bátran látogathatóak, az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt érdeklődőket önkénteseinek szeretettel várják és örömmel körbevezetik!


Kedvet kaptál egy kis hulladékfrakcionáláshoz? :) 

Jelentkezz önkéntes csapatunkba, hiszen nemsokára indul a fesztiválszezon!

http://www.zoldovezet.info/onkentes