KEHOP

1

Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás

A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület is tagja annak a 15 szervezetből álló Zöld Út Konzorciumnak, mely egy, a Széchenyi 2020 program támogatásával megvalósuló országos szemléletformáló kampány keretében a lakosság és a hazai gazdasági élet szereplői számára nyújt ismereteket a hulladékgazdálkodással, hulladékképződés-csökkentési lehetőségekkel, a körforgásos gazdaság alapelveivel és a fenntarthatósággal kapcsolatban.

 

A konzorciumtagok a kétéves projekt során több száz figyelemfelhívó akciót, rendezvényt, képzést, versenyt, szakmai tanulmányi kirándulást és szakkört szerveznek, emellett pedig számos, a hulladékgazdálkodással és fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretterjesztő tananyagot is fejlesztenek.

 

A Zöldövezet Társulás a vállalati dolgozókat és vezetőket, a családokat és kisgyermekes anyukákat, illetve a fesztivállátogató közönséget célozza meg programjaival:

 

„Rendezvényzöldítő akció”-nk keretében szelektív hulladékgyűjtési infóponttal települünk ki hazai fesztiválokra, ahol alkalmi előadásokkal, figyelemfelhívó installációkkal, okoskukákkal, játékokkal, kvízekkel várjuk a fesztivállátogatókat.

 

A  „Működj zölden!” programmal célunk a magyarországi kis-, közép- és multinacionális vállalkozások fejlesztése, illetve szemléletformálása a környezettudatos hulladékkezelés kapcsán. A program során egy ingyenes, online „Zero Waste iroda kisokos”-t teszünk közzé, az irodai dolgozók között online szemléletformáló játékot szervezünk, a cégek között pedig Zero Waste iroda szakmai versenyt hirdetünk meg A versenyben legjobban szereplő cégek egy-egy szemléletformáló „Zero Waste programnapot” kapnak nyereményként, amelynek keretén belül hulladékmegelőzéssel és szelektív hulladékgyűjtési jógyakorlatokkal kapcsolatos játékokban vehetnek részt.

 

Kisgyermekes családoknak, várandósoknak szóló programsorozatunk az „Ökotipegő”. Ennek során a hulladékmentes pelenkázáshoz kapcsolódóan előadásokat, workshopokat szervezünk, családokkal, kismamákkal találkozunk. A mosható pelenkára váltás támogatására a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségével együttműködve mosható pelenka kölcsönzőt üzemeltetünk. Mosható pelenka tájékoztató applikációt fejlesztünk, amelyben családoknak szóló általános hulladékmegelőzési és szelektív gyűjtési praktikák is elérhetőek lesznek. „Ökotipegő expo”-t szervezünk, ahol a kiállítók bemutathatják környezettudatos termékeiket (mosható pelenkák, zero waste háztartási kellékek,  csomagolásmentes natúr kozmetikumok, stb). Az expón a hulladékmentes gyermekneveléssel kapcsolatos interaktív szakmai beszélgetésekkel és workshop-okkal is várjuk majd az érdeklődőket.

 

Interaktív „Zero emisszió stand”-unkkal különböző gasztro-, zenei- és kulturális fesztiválokra tervezünk kitelepülni. A modern, részben napelemmel üzemeltetett ökostandon az ENSZ fenntarthatósági céljainak magyar törekvéseit mutatjuk be a hulladék problémára, a körforgásáos gazdaságra, illetve az egyén lehetőségeire fókuszálva. Hat állomásos játéktérünkön a következő témák kerülnek feldolgozásra: Zero Waste, fenntartható divat, az élelmiszerhulladék megelőzése, a visszaváltható rendszerek (körforgásos gazdaság), a hulladékmentes háztartás és a csomagolásmentes vásárlás, illetve a komposztálás.

 

A KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 sz., “Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. a projekt futamideje: 2021.12.01 – 2023.11.30. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás összege 999,98 millió forint. A 15 tagból álló konzorcium vezetését a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. látja el. A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület által elnyert támogatás összege 60 millió forint.

 

 

További információ kérhető:

kehop@wbgc.hu

kehop@zoldovezet.info

Feltöltött fileok
Attachment Size
sajtóközlemény (1).pdf170.61 KB 170.61 KB