Intézményi program

Intézményi programok

A Segéd-kezek karitatív programon belül egyik lehetőség, hogy olyan rászoruló intézményekhez visszük el az önkénteseket, ahol a felújító munkálatokra nincs kapacitás, se anyagi forrás. Lehet ez akár egy hátrányos helyzetű óvoda, iskola, idősek otthona, családok átmeneti otthona vagy akár egy állatmenhely. A feladatokat a helyszínnel egyeztetve állítjuk össze, igazodva az adott önkéntes csapat igényeihez, létszámához. Gyakori munkálatok: kertészkedés, virágültetés, kerítés-, vagy tisztasági falfestés, kreatív mesefal készítése, játszótér felújítás, madárodúk vagy akár kerti tó készítése, kutyafuttatók, kennelek felújítása.

Kétkezi segítség szinte mindenhol jól jön, de a Segéd-kezek programhelyszínek kiválasztásánál a következő szempontokat szoktuk mérlegelni:

Rászorultság – Olyan intézményeket, fogadó helyeket keresünk, ahol az Segéd-kezek önkéntesei által végzendő feladatokra égető szükség van. Általában alulfinanszírozott, oktatási vagy szociális jellegű intézményekkel dolgozunk, vagy természetvédelmi területen, ahol növény- és állatfajok élőhelyének mentésében segítünk.

Sikerélmény – Olyan helyeket javaslunk, ahol az önkéntes kaláka látványos, büszkeségre okot adó eredményre vezet. Legyen egy pad, fal részlet, ami örök emlékként áll a helyen: "ezt én festettem, a madárodú a kezem munkája, a fát én ültettem" stb.

Tapasztalat – Olyan helyeket keresünk, amely az önkéntesek számára tanulságos, személyes, érzelmi és tapasztalati élményt is jelent. Olyan helyeket, ahol szokatlan élethelyzetekkel, sorsokkal, foglalkozásokkal és emberekkel is megismerkedhetnek.

Megvalósíthatóság – A cél, hogy az önkéntesek jó élményeket szerezzenek az alkotó munkával. Ezért időben, térben elérhető, pénzügyileg vállalható, és a keretek között jól megvalósítható programokat szervezünk. A közterületekre jellemzően sok engedély, hivatali jóváhagyás kell, ezért inkább egy fenntartó által üzemeltetett „kertkapun belüli” helyszínt javaslunk.

 

 

Levél