Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Velünk zöldült a hétvége

A Rosalia kezdetektől fogva zöld rendezvény, a szervezők már az első rendezvényen is ügyeltek a hasznosítható hulladék visszagyűjtésére. Mivel az idő múlásával már megszokottá vált a rendszer, a kiállítók is igényelték az üveg és kartongyűjtőket. Idén több látogatóval találkoztunk, aki pozitívan nyilatkozott a rendszerről és örül, hogy az üvegpohár mellett (ami ugye szintén nem kerül a lerakókra, hiszen tovább használható), a szelektív begyűjtésre is figyelnek a szervezők. 2016-ra az összes hulladék 50 %-a már újrahasznosításra kerül a Zöldövezet programnak köszönhetően. rosalia A boros rendezvényen kiemelt figyelmet fordítunk a tájékoztatásra, önkéntes csapatunk ment körbe a standok között, megbeszélve a környezeti hasznosulását a programnak. Idén először a zöld hulladékot is gyűjtöttünk, egyelőre még csak próba üzemben.

A Food Truck Show-n először, próbarendszerben indult a műanyagmentesség: a szervezők kukoricakeményítős lebomló tálakba csomagoltak, sőt az evőeszköz is bambusz alapanyagból készült. A Zöldövezet önkéntesei által üzemeltetett Zöld infó ponton a látogatók leadhatták a PLA termékeket, mely bekerült egy komposztáló gépbe, és komposzt anyagot csinált az amúgy szemétbe kerülő pohármaradékokból. A most próbaüzemben elindított programot a szervezők szeptemberben már komolyabban tervezik folytatni. A Zöldövezet a kartonhulladék kigyűjtést is megkezdte. A rendezvény teljes műanyagmentessége még nem oldódott meg, hiszen PET palackokat is láttunk, de a gyerekbetegségek kezelése után a következő Food Truck Show már igazán bezöldülhet, hogy a finom falatokat egy igazán igényes rendezvényen ehessük meg.
fts2

Büszkék vagyunk mindkét szervező stábra, Nekünk az a város a jövő városa, ahol a rendezvények amit lehet, megtesznek a zöldebb működésért! #álombudapest

ftsrosiztke

Kapcsolódó anyagok