Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Szárazgyepek fenntartása

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság koordinálása alatt folyó „Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon” EU Life program (LIFE12 NAT/HU/001028,HUGRASSLANDSLIFE)célja ezen területek állapotának javítása, megóvása többek között olyan rekonstrukciós beavatkozásokkal, melyeket nagyrészt csak emberi erővel lehet elvégezni. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából a Zöldövezet Társulás Egyesületen keresztül 2016 márciusától folyamatosan lehet ezekben a munkálatokban önkéntesen segédkezni. Cikkünkben bemutatjuk a Zöldövezet munkatársait, akik ezen programot gondozzák.

Csobay Tamás, a projekt korábbi vezetője mindig is érdeklődött a természetvédelem iránt, tanulmányait is Gödöllőn,Tomi
természetvédelmi szakon végezte. Egy „madárodús-invazív faj kezelős nap után” merült fel benne az ötlet, hogy nyisson ebbe az irányba is, hiszen szakember ebben a témában is rendelkezésre állt. Elmondta, hogy szakdolgozatának készítése során a Tétényi-fennsík felvételezésénél került közelebbi kapcsolatba Schneider Zoltánnal, aki akkor szintén ezen a területen végzett kutatást. Ezek után Zoltán is csatlakozott a Zöldövezethez, majd később ő vette át a projektet.

A jelenlegi vezető számára motiváló volt, hogy ez egy olyan munka, ahol „végre nem a számítógép előtt ülve, vagy csak beszélgetve a problémákról teszünk a természetért, hanem valóban segítünk és maradandót alkotunk.” A kérdésre, hogy személy szerint ő milyen tapasztalatokkal gazdagodott a témában, illetve mik a tervei a jövőre nézve ezt válaszolta: „Sok hasonló gondolkodású, ténylegesen tenni akaró emberrel ismerkedhettem meg, ami már önmagában egy nagyon jó élmény volt. Úgy gondolom a kommunikációs képességeim fejlődtek sokat, főleg abban az értelemben, hogy a különböző érdeklődési háttérrel rendelkező önkénteseinknek elmondhassam, hogy miért igazán fontos ez a projekt és miért dolgoznak valójában a Zöldövezettel. Tervbe van véve, hogy szeretnénk más hasonló jellegű természetvédelmi projektekbe bekapcsolódni.” Ismertette továbbá a terület fenntartásához szükséges feladatokat. Ilyen az őshonos galagonyát mely átalakítja a gyepi élőhelyet és kiszorítja a szárazgyepre jellemző fajokat, melyekből olyan kevés maradt már Magyarországon, illetve néhol a fehérakác irtása, de az önkéntesek bekapcsolódhatnak korlát állításba, festésbe, védett területekre vezető ösvények elzárásába, emellett szemétszedésbe is. CSerje

Ezekbe a munkálatokba kapcsolódik be a Zöldövezet Társulás is, mely különböző programok keretén belül biztosít lehetőséget szórakozva végezni a munkát. Ilyen volt a Családi nap a Fóti Somlyón is, ami a szervezet egyik legnagyobb megmozdulása lett. A gyep érzékeny talajára nem lehet munkagépekkel ráállni, ezért a résztvevők feladata az előzetesen kivágott cserjék elhordása volt arra a területre, ahol már a munkaautó is tudott dolgozni. Csobay Tamás továbbá elmondta azt is, hogy ezekből a levágott növényi részekből barikádokat is építettek többek közt a cross motorosok és lovasok kizárására a területről. Emellett ezen a napon sor került madárgyűrűzés bemutatóra és egy szakvezetéssel egybekötött túrára, illetve különböző játékokkal is várták a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Ezek mellett Csobay Tamás elmondta, hogy Budaörsön erózióvédelmi gátat építettek feketefenyőből, illetve a Tétényi-fennsíkon és a Szentmártonkátai volt lőtéren az illegálisan lerakott hulladékot számolták fel. erózió Természetes élőhely fenntartó feladatokat végeztek el a Küdői-hegyen is, ahol a korábban leírtakhoz hasonlóan a cél a területhasználat megszűnésével járó szukcessziós folyamatok visszafordítása volt, mely szintén a Life+ pályázati projekt keretein belül valósulhatott meg az Európai Unió támogatásával.

A munkálatokban állandó segítséget nyújtó csapatok tagjai Iskolai Közösségi Szolgálat keretében foglalkoztatott középiskolásoktól kezdve, gyakorlatot teljesíteni vágyó egyetemistákon át, csapatépítő tréningen részt vevő munkatársakig bárki lehet, aki kellő érzékenységgel rendelkezik a természet védelme iránt és eléggé motivált, hogy ennek fenntartásában aktívan részt is vegyen.

A Zöldövezet önkéntes programjának mindkét vezetője hasonlóan vélekedett arról, hogy a résztvevőktől érkező visszajelzések túlnyomórészt mindig pozitívak. Akár kötelező jelleggel, akár önkéntes alapon jelenik meg valaki, a nap végére nem csak egy kellemes emlékkel, de azzal a tudattal távozhat, hogy nagyban hozzájárult a minket körülvevő természet megóvásához. keztyű

A cikket írta: Brezina Fanni, gyakornok