Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Spanyol önkéntesek a Zöldövezet csapatában

Eva és Xabier Spanyolországban élnek. Egy szerencsés közös találkozásnak köszönhetően a hasznos hulladék kézi begyűjtésben segítettek nekünk a SZIGET fesztivál alatt. Schmitt Petra készített velük interjút.

Petra: Honnan hallottatok a Zöldövezet önkéntes programjáról?
Xabi: A Menedékház Alapítványnál dolgoztam korábban és ők kérdezték, hogy lenne-e kedvem a Szigeten dolgozni a Zöldövezet önkénteseként.
Eva: Én a biatorbágyi Montessori óvodában dolgozom, de az önkéntes lehetőségről Xabitól hallottam.

Petra: Volt korábban valamilyen tapasztalatotok környezetvédelmi munka területén?
Xabi: Pedagógusnak tanulok és az egyetemen több tantárgyunk is volt környezetvédelem témában, amelyek nagyon tetszettek.
Eva: A középiskola után kertésznek és aromaterápiás szakembernek készültem, de aztán másképp alakultak a dolgok és végül óvónő lett belőlem. A környezet és a növények iránti szeretetem viszont a mai napig megmaradt.

Petra: Mi tetszik legjobban a Szigetes munkátokban?
Xabi: Mindkettőnknek nagyon tetszik a "zöld csapat" vidám hangulata, a sokszínű zenei és kulturális programok és a kiváló szervezés. Nagy élmény ilyen rengeteg fiatalt együtt látni, sok új barátot szereztünk.
Eva: Azt tapasztaltuk, hogy a látogatók érdeklődőek és szívesen segítik a munkánkat, pl. többen is kikészítették nekünk a hasznos hulladékot a reggeli begyűjtésnél, hogy újrahasznosításra kerüljön az anyag.

Petra: Spanyolországban vannak hasonló önkéntes kezdeményezések a fesztiválokon?
Xabi: Otthon több kisebb zenei fesztiválon jártam már, de őszintén szólva, ezek a rendezvények nem voltak túl környezetbarátok, sőt inkább a kosz és a szemét volt rájuk a jellemző.
Eva: Én a galíciai Celtic Fesztiválon, amely egy ingyenes zenei rendezvény, azt tapasztaltam, hogy a szervezők igyekeztek odafigyelni a tisztaságra. Viszont szelektív hulladékgyűjtés ott sem volt. A hasznos hulladék külön gyűjtése egyelőre még ismeretlen a különböző spanyol kulturális vagy sporteseményeken.

Petra: És mi a helyzet Spanyolországban a lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel?
Xabi: A nagyvárosokban már bevett szokás, hogy a lakosság – a magyar rendszerhez hasonlóan – szelektív gyűjtőszigetekre viheti a hasznos hulladékot.
Eva: Néhány éve intenzív országos kampány indult a médiában és az iskolákban, hogy felhívják az emberek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére. Én is találkoztam már ilyen programokkal a középiskolákban és az egyetemen is.

Petra: Van-e valami javaslatotok arra vonatkozóan, hogy a Zöldövezet hogyan tudná még jobban végezni a munkáját a jövőben?
Xabi: Jó lenne, ha több promóció jutna a környezetvédelmi kezdeményezésekre. Szerintem sokkal több önkéntes csatlakozna, de sokan nem is tudnak a lehetőségről. Úgy látom, hogy a hulladékcserepont rendszert szeretik az emberek, szívesen gyűjtenek a kisebb ajándékokért.
Eva: Egyetértek, hogy a nagyobb hírverés sokat segítene. Jó lenne, ha a közönség nem csak a programfüzetben értesülhetne az önkéntes munkáról, hanem esetleg a hangosbemondókon keresztül is rendszeresen eljuthatna hozzájuk az üzenet.

szigetxabieva szigetxabi szigeteva