Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Schmitt Petra is segítette munkánkat a SZIGET-en

B: Szia Petra! Miért döntöttél úgy, hogy idén másodjára is részt veszel a Sziget Fesztiválon a Zöldövezet önkénteseként? patra

PETRA: Ismerjük már egymást a Zöldövezet csapatával, hiszen többször is dolgoztunk együtt. Ezért korábban is volt már olyan ötletem, hogy önkénteskedjek náluk.

B: Hogyan kerültél velünk kapcsolatba?

PETRA: A munkám a környezetvédelemmel és a sporttal kapcsolatos. Sporteseményeken dolgoztunk együtt, ahol a Zöldövezet végezte a szelektív hulladékgyűjtést, de más környezetvédelemmel kapcsolatos projektekben is tevékenykedtünk már közösen. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Az első munka 2010-ben a Triatlon világbajnokság ideje alatt történt, ahol volt egy Zöld triatlon nevű program, ami szorosan kapcsolódott a Zöldövezethez.

B: Ez egy országos program volt?

PETRA: A világbajnokság itt zajlott Budapesten, négy napos esemény volt, több mint 4 ezer versenyzővel, akik a világ minden tájáról érkeztek. Ennek keretein belül csináltunk egy környezetvédelmi programot, amibe belevontuk a sportolókat, médiát, nézőket, partnereket. Jó eredményeket értünk el a szelektív hulladékgyűjtésben. Körülbelül 17- 20 köbméter hasznos hulladékot gyűjtöttünk össze. Sporteseményen ilyen első alkalommal volt Magyarországon, tehát tényleg nagyon jó, kézzel fogható eredményeink voltak. A Zöldövezetes ÚjraPohárnak különösen nagy sikere volt.

B: Szerinted a Mosható Pohár beválik a fesztiválokon?

PETRA: A mi tapasztalatunk az volt, hogy nagyon jól működik. Amikor az emberek megértik a működési elvét, akkor már ők kérik, és szívesen vesznek részt az ÚjraPohár programban. Szívesen viszik haza ajándékba, még a betétdíjat is bent hagyják. Ezen a sportversenyen már úgy volt kialakítva, hogy olyan poharat vihettek haza magukkal, ami a versennyel kapcsolatos, tehát jó emlék marad számukra.

B: Miért fontos neked a környezetvédelem?

PETRA: Mert meg vagyok győződve róla, hogy mindenki felelős a saját környezetéért, és mindenkinek kötelessége, hogy abban a körben, ahol mozog és tehet valamit a környezetvédelemért, azt tegye is meg.

B: Mennyire élsz környezettudatosan a mindennapokban? Otthoni praktikák?

PETRA: Igyekszem. Külön gyűjtjük a szemetet, és kisfiam is odafigyel erre. Szerintem nem is tudná már máshogy csinálni. Amiben szeretnék még zöldebb lenni az a közlekedés. Persze szoktunk biciklivel járni, de mivel kint lakunk a városból, naponta betekerni nehezen megoldható. Megtesszük a környezetért, ami csak tőlünk telik.

B: Szerinted Magyarország hol tart a környezetvédelemmel világszinten?

PETRA: Statisztikát nem tudok, de szerintem középvonalban lehetünk. Azt látom a környezetemben, hogy az emberek tudják mit lehetne másképp csinálni, de nem feltétlen teszik meg. Szerintem a szemléletformálás szintjén vagyunk még mindig, és innen kellene az a bizonyos váltás a gyakorlat felé, amit csak a gyerekeknél tudunk elkezdeni. Az ő gondolkodásukba beleépíteni. Ha ők nem érzik, hogy felelősek vagyunk a környezetért, mert nem hallják, nem látják a családban, akár az iskolában, akkor miért várjuk el tőlük, hogy jobb legyen. Úgyhogy én a gyerekekben hiszek. Ha őket el tudjuk érni, akkor itt változás történhet.

B: Véleményed szerint mivel lehetne még motiválni az embereket a környezet megóvására itt a fesztiválon?

PETRA: Amikor az emberekre kicsit ráijesztünk, amikor lát róla képeket és hallja a számokat, hogy mennyi szemét termelődik, azzal igen. Egyik megrázó élményem, amikor tavaly itt voltam segíteni, és pont akkor lett vége egy koncertnek egy sátorban . Nem túlzok, térdig ért a pet palack, és a szemét amikor kijöttek onnan az emberek. Hihetetlen volt. Ezeket kellene megmutatni, hogy mit hagynak maguk mögött. Ezt kell tudatosítani.

B: Azt jó ötletnek tartod, hogy a cserepontokon a pet palackokért ajándékot adnak?

PETRA: Igen, ezzel lehet motiválni embereket.

B: Ha már itt vagy a fesztiválon, akkor körbenézel? Érdekel valamilyen program a Szigeten?

PETRA: Épp kérdeztem, hogy milyen zene van ma, mert csak a környezetóvás érdekében jöttem ki, a Zöldövezet miatt. Azért persze majd körülnézek, hogy mi a kínálat.

B: Köszönjük a válaszaid és a segítséged!