Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Nem alszunk téli álmot!

A "Re-cuccok" szemléletformáló kampányunk keretében hulladékká vált tárgyakból készítünk rendezvények számára jól használható tárgyakat, játszó és pihenőteret. Az ún. upcycling technika alkalmazásával egyszerű autógumiból hinta válik, rozsdás sílécek a rendezvények kerítéseivé avanzsálnak, és a fesztiválokon megmaradt molinókból állatkák készülnek, hasukban turkálóban feleslegessé vált ruha-ronggyal.

replaccállat1csacsi

A projekt a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítését kívánja megcélozni a különböző rendezvényeken és a rendezvényszervező szakma, illetve a rendezvények látogatóinak körében. A nagy számban és gyakran igen nagy résztvevőszámmal megrendezett szakmai, kulturális és közösségi rendezvények környezeti terhelése nagy mértékű, miközben gyakran azonos vagy kisebb költséggel jóval környezetbarátabb megoldások is léteznek, azonban mivel ezeket nem ismerik, sem a szervezők, sem a résztvevők részéről nem merül fel ezek alkalmazása/használata. Ezen kíván segíteni a projekt azáltal, hogy látványos eszközökkel mutatja be a rendezvények környezetbarát lebonyolításának különböző lehetőségeit a célcsoportok számára.

A RePlacc megálmodója a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület, molinó-állatainkat a Cellux csoport tervezi.

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg. vm logó