Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Működő alternatívák a rendezvényzöldítés terén

Novemberben ismét elindult az adventi vásár szezon a Fővárosban. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál egyike azon rendezvényeknek, amely évek óta a Zöldövezet Társulás Egyesület programját választja a rendezvény környezetterhelésének csökkentéséért. Ez az első adventi vásár ahol bevezetésre került egy innovatív technológiával készülő csomagolóanyag, ami egy jó alternatívának tűnik az eldobható műanyag poharak kiváltására. A Szent István téri vásár ezen lebomló termékeket használva indult el a műanyagmentes rendezvények felé vezető úton. lebomlopohar Kép forrása: http:www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal/

A lebomló étkészleten túl a környezettudatos rendezvényszervezők a hasznos anyagok visszagyűjtésére is kiemelt figyelmet fordítanak. A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület munkatársai a szelektív hulladékgyűjtés koordinálásán túl, gondoskodnak a karton, műanyag, üveg, és lebomló termékek megfelelő helyre való eljuttatásáról, újrahasznosításról és komposztálásról.begyűjtés


Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen a kezdetek óta szelektív gyűjtés folyik, melynek hatékonysága a Zöldövezet programjának köszönhetően évről évre magasabb. A 2015-ös évben összesen 40 m3 hasznos anyag gyűlt össze az Egyesület munkatársainak és önkénteseinek segítségével. Idén egy komplex programmal már félidőben meghaladták a tavalyi összmennyiséget.

További információ:
Herencsár Milán programvezető
06203444750
herencsar.milan<kukac>zoldovezet.infoA lebomló (biodegradálható) csomagoló anyagról:

A piacon előforduló ilyen anyagok közül eddig a PLA nevű anyag bizonyul a leghasználhatóbbnak, mind anyagtulajdonságait, mind pedig lebonthatóságát tekintve. Ez az anyag kukoricakeményítőből készül és ipari komposzt körülmények között 100%-ban biológiailag lebontható. A laikusok azt hihetik, hogy bármelyik papírpohár szintén a biodegradálható kategóriába tartozik, ám ez nem igaz, mert általában a forró italok kezelése érdekében valamilyen műanyag bevonattal látják el őket. Az adventi vásáron előforduló papírpoharak azért különlegesek, mert PLA bevonattal helyettesítik a szokványosan műanyagból készülő bevonatot.

Kapcsolódó anyagok