Kövess minket a Facebookon!
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

calendar

Deepskeye Systems

A honlapot a Deepskeye Systems Bt. fejlesztette. A webhelyen található minden információ szerzői jogi védelem alatt áll. A webhelyen említett minden vállalat-, termék- vagy szolgáltatásnév csupán az azonosítást szolgálja, és a megfelelő tulajdonos védjegye vagy bejegyzett védjegye.

Az oldalon található anyagok másolása, újrakiadása, módosítása, terjesztése, bemutatása, kizárólag a jogtulajdonosok előzetes írásbeli engedélyével történhet.

Kérdéseit, javaslatait az info@deepskeye.hu címre küldheti el.

Miből lesz a ...

Miből lesz a cserebogár?

Röviden: Nem a komposztból… cserebogi

A komposzt rostálásakor rengeteg élőlénnyel találkozhatunk, többek között rovarlárvákkal is. Sokan azt mondják, hogy a komposztjuk tele van cserebogár pajorokkal. Érdemes azonban jobban szemügyre venni a komposztból előkerülő pajort, hogy tisztázzuk, milyen bogárnak a lárvájával is találkoztunk. Ha a pajor vajszínű, hossza: 2-3 cm, lábai rövidek: 2-3 mm-esek, fejének átmérője kisebb, mint a testének átmérője, a szájszerve pedig kicsi, alig látszik, akkor az a rózsabogár lárvája. A komposztban leggyakrabban vele találkozhatunk, mivel elhalt, bomlófélben lévő növényi részekkel, fás anyagokkal táplálkozik, így segíti a komposzt átalakulását. Ha a pajor vajszínű, hossza: 2-3 cm, lábai hosszúak (8-10 mm-esek); fejének átmérője ugyanakkora, mint a testének átmérője, a szájszerve pedig erős akkor az a cserebogár pajor, ami elrágja a fás szárú növények élő gyökereit, és ezzel igen nagy kárt tud tenni a kiskertben.

Ha meggyőződtünk róla, hogy rózsabogár-pajorok maradtak fent a rostánkon, akkor azokat tegyük vissza a komposztálónkba, hogy tovább dolgozhassanak a komposzt előállításán.

Kapcsolódó anyagok