Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Lebomló csomagolóanyagok kutatás állása

PLA és komposzt vizsgálatok a Szent István Egyetemen

Behelyezett mintákkomposzt2

 • nagy műanyagpohár
 • színes papírpohár
 • fehér papírpohár
 • evőeszközök
 • zöld zacskó
 • műanyagflakon
 • ovális átlátszó pohár
 • lilás whisky-s pohár

PLA vizsgálatok

A mintákat felaprítottuk, majd izzító tégelyben elizzítottuk (roncsoltuk). Ezután következtek a vizsgálatok. Vizsgáltuk a minták szerves anyag mennyiségét és a vas, nikkel és ólom tartalmát. Vasat minimálisan, nikkelt és ólmot pedig nem tartalmaztak.
pla

Komposzt vizsgálatok

A komposzt vizsgálatok lényege, hogy a kísérlet végén legyen viszonyítási alapunk, hiszen így tudjuk, hogy milyen anyagváltozások történtek a komposztban. A Humusz házból és az egyetem tetején lévő VAK (minta mentes) komposztból is mintát vettünk, kiszárítottuk, majd felaprítottuk. Ez volt a kísérletek alapja. A komposztot alapvizsgálatoknak vetettük alá:

 • sótartalom és vezetőképesség
 • pH
 • mész tartalom
 • nitrit és nitrát tartalom
 • humusz tartalom
 • foszfor mennyisége

Továbbá folyamatosan mérjük a komposztok hőmérsékletét az egyetemen és a Humusz házban is.
só pla2


További információ a kutatás hátteréről az alábbi linken olvasható:

Kapcsolódó anyagok