Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Együtt a Küdői-hegyért!

A munkálatok során igyekszünk visszafordítani a múlt század végén abbamaradó területhasználat következményeképp rohamléptekben megindult szukcessziós folyamatokat. A legeltetés megszűnésével a meredek domboldalakon található ősi gyeptársulásokat, amelyek több tucat védett növény, és számtalan védett állatfajnak adnak otthon, sűrű galagonyacserjések váltják fel. Az Európai Unió által támogatott Life+ pályázati projekt keretein belül a még megmaradt gyepes foltokról kiindulva igyekszünk visszaszorítani a fás szárú állományokat. Az értékes gyepterület miatt a területen a gépi munkavégzést igyekszünk minimalizálni, mert igaz hogy technológiailag már adottak a lehetőségek hogy nagyméretű gépekkel is elvégezzük a munkát (erdészeti szárzúzóval szerelt traktorok, forwarderek és társaik), de ezek a gépek a gyepterületen a taposásukkal jelentős károkat okoznak. A gépi munkavégzés kiváltása csak jelentős élő munkaerő bevonásával lehetséges.

Mivel célunk, hogy a terület minél nagyobb részéről, minél kevesebb károkozással hordjuk le a kivágott cserjeanyagot így nagy számú önkéntes bevonására van szükségünk. A projekt keretein belül 15-20 fős csoportok jelentkezése esetén (korlátozott számban) buszos utaztatást tudunk biztosítani. Kisebb csoportok esetén is várjuk a jelentkezést, mert egyeztetett módon van lehetőség Kerepes és Nagytarcsa tömegközlekedéssel elérhető pontjairól terepjáróval történő bejuttatásra, valamint a Nagytarcsa - Isaszeg közútról a terület sarkához vezető aszfaltutat használva önálló megközelítésre (GPS: 47.534552, 19.331160 vagy 47°32'04.4"N+19°19'52.2"E).

Az önkéntes munkavégzés a kivágott cserjeanyag terepen történő mozgatására és a deponálási helyeken történő felhalmozására szorítkozik. Szakirányú tudást nem igénylő fizikai munkavégzés. Viszont a terepviszonyok (füves, néhol igen meredek domboldal), és a szúrós cserjék miatt szükséges fokozott figyelem miatt a 16 év alatti korosztály számára az önkéntes munkavégzést nem ajánljuk csak szülői felügyelettel és felelősségvállalással (KÖSZI szolgálatos középiskolások esetén a 16 évesnél idősebb diákok fogadása lehetséges).

A munkavégzés időtartama általában 4 óra terepi munkavégzés (természetesen ha a csapat több időt tud szánni a tevékenységre akkor annak nem vagyunk gátjai, de azért ennyi idő alatt el lehet fáradni; kevesebb időre is lehetséges csatlakozni amennyiben a kijutást meg tudják szervezni az önkéntesek)

Kiknek ajánljuk a csatlakozást?

  • egyetemi hallgatók (nem csak a szakirányú végzettség megszerzésén fáradozók)
  • természetvédelmi célokkal foglalkozó és természetjáró civil szervezetek, társaságok
  • sportegyesületek tagsága (terepi átmozgató edzés)
  • munkahelyi közösségek (csapatépítő tréning)
  • közösségi szolgálatos diákok (16 év feletti korosztály)
  • bármely egyéb magánszemélyekből álló társaság, valamint a érintett települések lakosságának azon tagjai, akik szeretnének egy jó levegőn töltött tevékeny munkavégzési nappal hozzájárulni a természeti örökségünk megóvásához...

Hogy pontosan mit is szeretnénk megvédeni arról a legjobb ha megnézzük a korábban szervezett túra eseményoldalát és a résztvevők feltöltött fotóit.

Jelentkezni Csobay Tamásnál a csobay.tamas@zoldovezet.info email címen, vagy a 0620-9408090-es telefonszámon lehet.

A szövegeket Németh András természetvédelmi őr írta.

Kapcsolódó anyagok