Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Cafetito - Hulladékból design ékszer

Nemrég olvashattunk róla egy interneten terjedő cikkben, hogy a kávékapszula hulladék olyan mértékben van jelen a földön, hogy körberakhatnánk vele az egyenlítőt. Vajon mit lehet kezdeni ezzel a rengeteg maradékkal? Revuczky Eszter egyesületi tagunk, Cafetito projektjével szeretne segíteni ezen a világméretű problémán.

ZTKE: Honnan jött az ötlet, hogy a kapszulákból gyárts valamit?

RE.: Régóta gyártok magamnak ékszereket, kiegészítőket, mert szeretek egyedi darabokat hordani. Ezek a gyönyörű, színes és mutatós kávékapszulák szem előtt voltak a reggeli kávézások alkalmával és utáltam, hogy kidobom őket. Így kezdtem el az alap darabokat megcsinálni kb. 1 éve. De ez még nem a mostani ötlet volt, csupán ismerkedés az anyagokkal, színharmóniákkal, technikákkal. A Zöldövezet Társulás Egyesület tagjaként korábban több hulladék megelőző, ill. újrahasznosító programban vettem részt, azóta is elkötelezettje vagyok a témának. A kidobásra szánt tárgy engem alkotásra inspirál.

ZTKE: Milyen stílusú ékszereket gyártasz?

RE.: Intuitíve fejlesztettem tovább a sokak számára ismerős kapszula-ékszereket, mert annyira imádtam a színeit, hogy legszívesebben mindet hordtam volna egyszerre. Innen már csak egy lépés volt a patent és a bőr/műbőr összeházasítása a kapszulákkal. Egy cipésztől kapom a maradék-bőröket hozzá. Ezekkel az anyagokkal tudtam tartóssá, és ami fő cél volt, variálhatóvá tenni a gyűrűket, fülbevalókat, karkötőket és később a nyakláncokat is. Végső soron mindenki maga találhatja ki a neki tetsző színt, formát, stílust, kvázi a vásárló fejezheti be a saját ízlése szerint a kiegészítőket. Leginkább azt lehetne rájuk mondani, hogy mutatós és nem mindennapi maradék-kincsek. Kézzel készített, egyszerű és mégis feltűnő kiegészítők, amiket bárkinek tudok ajánlani, aki szereti kifejezni az egyéniségét, bátran használja a színeket, kedveli az okos megoldásokat és örömmel visel egyedi alapanyagból készített ékszert.

ZTKE: A nevet te találtad ki? Miért Cafetito?

RE.: Olyan nevet szerettem volna, ami könnyen megjegyezhető, illik a fő profilhoz és nemzetközi szinten is megállja a helyét, azaz nem nehéz kimondani. (Jelenleg elég multikulturális környezetben élek, úgyhogy ez utóbbi fontos szempont volt.) A Cafetito a café spanyol szóból ered, ami ugyebár nem szorul fordításra, és magyarázatra sem igazán, hogy miért passzol a termékeimhez. A spanyol nyelvi kultúra része, hogy kicsinytőképzőkkel látják el a szavakat, szóval a cafetito, a kávé becézve („kávécska”).

ZTKE: Egyébként mi a foglalkozásod, hogy lehet ezt összekapcsolni a Cafetitoval?

RE.: Gyógypedagógus vagyok, így a tanítással az aktív, alkotó munka mindig is jelen volt az életemben. Rengeteg hasonlóságot látok a gyógypedagógiában, valamint a környezettudatos szemlélettel végzett kreatív tevékenységben (jelenleg a Cafetitoban): módosítani, újratervezni, korrigálni, új funkciókkal felruházni, helyreállítani, (át)értékelni...stb. Ez a párhuzam a Cafetitoban különösképpen ösztönöz, bátorít és új utak felfedezésére motivál.

ZTKE: Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

Van egy magyar és egy spanyol oldal, ahol webáruház-szerűen lehet megrendelni a termékeket. A facebookon is működtetek egy oldalt, ahol szintén kapcsolatba lehet velem lépni, és mindig postolom melyik magyar vagy külföldi vásáron vagyok elérhető.

ZTKE: Milyen a visszajelzés a Cafetito ékszerekről?

RE.: Örülök, hogy ahhoz képest, hogy fiatal a projekt, sok érdeklődő van, és pozitívak a visszajelzések az ötleteim kapcsán. Az a legjobb, mikor a vásárlóim mesélik, hogy percekig csodálják az ékszereket, mert nem jönnek rá miből készült pl. a gyűrű. Az is jó visszacsatolás, mikor egyedi kérések érkeznek. Egyre többen figyelnek fel rá, én pedig nagy örömömet lelem a lelkes vásárlókban. A Cafetitot minden jelenlegi kis hiányosságával együtt nagyon fejlődőképesnek látom.

cafetito4cafetito3cafetito2

Kapcsolódó linkek