Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Amikor a tagság dolgozik

Szerencsésen választottunk hétvégét a tagság csapatépítőjére, október 3-án, szombaton verőfényes napsütésre ébredtünk. A tagság fél 11 körül öltötte magára munkásruháját. A betontörés kemény munkának bizonyult, így 5 férfi dolgozott rajta, és mire a bográcsgulyás elkészült, fel is szedték a régi széttöredezett lépcsőt, hogy új kerülhessen a helyére. Közben megkezdődött a kert hátsó részében, a még 2 évvel ezelőtti felújításból ott maradt lomok és sitt felszámolása. Megépült az új tűzrakó hely a bontott téglából, valamint kipucoltuk a körülötte lévő területet, és kiegyenlítettük a talajt, hogy később akár ülőhelyeket is ki lehessen alakítani a tűz körül. A kertben véget nem érő gereblyézés, cserjemetszés indult, komposztálóhelyet is kijelöltünk, hogy a sok zöldhulladék később ismét felhasználható földdé váljon. Ahogy tanultuk, apróra vágtuk a gallyakat, és kevertük a fűkaszálékot és leveleket, hogy biztos legyen a siker! Kikapáltunk pár nem odaillő növényt, hogy tavasszal újakat lehessen ültetni helyükre. A felső - vélhetően sittel töltött - támfalat, közös ötletre megpróbáltuk eltakarni a kivágott növényekkel. Az épület oldalában megjelent gazt kicsipkedtük. Sőt, a végén olyan gyorsan elkészültünk, hogy akiben maradt még erő, egy fatönköt is kicsákányozott. A vashulladékot odaadtuk a helyi erőknek, hogy ők hasznosíthassák. A babgulyás közben beszélgettünk jelenlegi programjainkról, későbbi terveinkről. Délután a nadapi Karitász csoport vezetője tárlatvezetést tartott a katolikus templomban, mely egyben Nadap jelképe is. 17 óra körül kellemes fáradtsággal indultunk haza telekocsikkal, és megbeszéltük, hogy ilyen programot mindenképpen csinálunk még! Mert Segédkezni jó!

Köszönet Katinak, Eszternek, Eszternek, Larának, Andinak, Borókának, Jucinak, Krisztának, Tamásnak, Milánnak, Balázsnak, Balázsnak, Balázsnak, Péternek, Bandinak, és mindenkinek, aki lélekben velünk volt :-)

További képek itt!

munka meló2 kaja csop2