Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


A Budapest Maratonon is szelektíven gyűjtenek

A 26. Spar Budapest Maratonon nemcsak gondosan megtervezett begyűjtési infrastruktúrával, de környezettudatosságra ösztönző programokkal is várják a közönséget. A Spar Budapest Maraton az ország legnagyobb futóversenye, történetének 26 évében több tízezer magyar és külföldi versenyző teljesítette a marathóni csata emlékének szentelt 42 kilométeres versenyszámot. Az idei ősz legnagyobb fővárosi sportmegmozdulására persze azokat is várják, akik szerényebb távot vállalva, csak a futás örömérért, a mozgás élvezetéért húzzák fel a futócipőt.

Ez így természetes A nyári zenei fesztiválok után idén először a Spar Budapest Maraton is csatlakozott a Zöldövezet Társulás és az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez, számítva az egyik legegészségesebb, legtermészetesebb és a környezetet legkevésbé terhelő sport rajongóinak együttműködésére. A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése egy városnyi embert megmozgató rendezvényen nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás már hat éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly összesen 11 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, idén ennek közel kétszerese (Gyerek Sziget: 0,5 tonna, VOLT: 8,2t, Balaton Sound: 5t, Hegyalja Fesztivál: 0,5t, Sziget: 4,3t, SZIN: 1,9t).

Megcselekedjük, amit megkövetel A számok biztatóak, de van még mit behoznunk, hogy teljesítsük az Európai Uniónak tett vállalásunkat, a 2012-re kitűzött 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt. A közös cél eléréséhez most a vasárnapi futófesztivál közönsége is hozzájárulhat. A 26. Spar Budapest Maraton a BSI, az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet együttműködésének köszönhetően a lehető legtöbb gyűjtőfelülettel készül a hulladék fogadására. A rendezvény teljes területén szelektíven gyűjthető a papír, a műanyag és a fémhulladék. A rajt- és a célvonal környékén, ahol a legnagyobb tömegre számítanak, 7 gyűjtőszigetet, a verseny útvonalának egyéb szakaszain további 20 PET-gyűjtő tartályt helyeznek el, mert a futóversenyen ebből a hulladékfajtából keletkezik a legnagyobb mennyiség. A verseny 8 frissítő pontján a személyzet sárga feliratos zsákba gyűjti a PET-hulladékot.

A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld rendezvény rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon ezért a Spar Budapest Maratonra is elhozza a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a futókat kísérő hozzátartozók és a finis után még lendületben lévő ifjabb versenyzők a Körforgató, a Sajtfal, és az ÖKO-bokor és a Hulladékhorgászat állomásokon tesztelhessék ügyességüket. A játékokkal október 2-án 7.00 és 17.00 óra között, az 56-osok terére települt versenyközpontban várják a közönséget.