Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


300 fő dolgozott a Segéd-kezek programban

A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület új programja, a Segéd-kezek kaláka 4 helyszínen segített az elmúlt időszakban.

Jártunk a Rákospalotai Leányneveldében, ahol az önkéntesek festettek, komposztot hordtak, sövényt nyírtak, virágot ültettek, és palánták helyét ásták fel a mintegy 6 hektáros kertben. A Zöldövezet csapata irányította a munkát, hogy valóban hasznos legyen a karitatív munka.

A Kamaraerdei Idősek Otthona vezetőjének elmondása szerint, egy álom valósult meg a segítő munkával. Az önkéntesek mintegy 15 m3 sittet számoltak fel, gereblyéztek, ültettek, valamint a főépület előtt rendbe rakták az elburjánzott kertet. Azokat a feladatokat végeztük el így, amelyekre a lelkes gondnok gárdának már nem jut ideje és ereje. Munkánkért cserébe még ebédre is megvendégeltek minket, melyet ezúton is köszönünk!

Az újpesti Vadgesztenye bölcsőde udvara úgy megszépült, hogy a teremből kijövő gyerekek ámultak-bámultak. Színes lett a kerítés, mesefigurák kerültek az unalmas szürke falra, megújult a homokozó, és a barna kopott játékvonat immáron piros-kék-sárga színekben várja "vezetőit".

A MÁV-telepen raklap bútorokat ácsoltunk, újrafestettünk kopott autógumi játékokat és padokat, kerítést készítettünk, valamint festettünk: tisztasági festés a folyosón, javító festés a lány wc-ben és megannyi új színes minta a folyosó másik oldalára. Hétvégén megszáradt, és hétfőn már kaptuk is az igazoló fotókat a gyerekekről: jó munkát végeztünk!

Aki nem hiszi, járjon utána fotóalbumainkban!

sk1 sk2 sk6sk5 sk4