Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


2014-es beszámoló

Szelektív hulladékgyűjtési programunkat még mindig viszonylag sok rendezvény keresi, más alternatívával nem is nagyon találkozunk a rendezvényszervező iparban. Emiatt próbáljuk ezt a tevékenységünket továbbfejleszteni, amennyire a forrásaink lehetővé teszik. Továbbra is jelen vagyunk a legnagyobb hazai fesztiválokon. Palackpréseket vásároltunk, és egy fiatal startup vállalkozással készítjük elő az együttműködést, a minőségi szolgáltatás érdekében. A szelektív hulladék elszállításban jól bevált partnereinkkel dolgozunk. A gödöllői közszolgáltatóval találkozót kezdeményeztünk, hogy jövőre a közös rendezvényen történő szelektív gyűjtések jobb eredményeket hozzanak. Viszonylag sikeres évet zárhattunk a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt-vel való együttműködést tekintve, továbbra is együttműködésben bonyolítunk olyan hazai nagyrendezvényeket, mint pl. a Budavári Borfesztivál.

Nem teljesít ilyen jól Újrapohár hulladékmegelőző akciónk. A megrendelések már szinte kizárólag a kis rendezvényekre koncentrálódnak, mely nem teszi fenntarthatóvá a program sikeres működtetését. A mosható pohár gyártások utókövetése pedig megmutatta, hogy sajnos a legtöbb rendezvény/klub nem használja betétdíjasan a poharainkat, ezzel az egész zöld program elvét veszélyezteti.

Tevékenységeink változásában nagy szerepet játszik az új aktivitások tervezése. 2014-ben sajnos a Replacc újrahasználatot népszerűsítő programunk sem mutatkozott meg sok helyen, de továbbra is látjuk benne a lehetőséget, így döntöttünk a fejlesztésről. A Replacchoz kötve környezeti nevelő előadást tartottunk az Érdi úti Általános Iskolában. A szeptemberben megrendezett Fenntarthatósági napon nagy sikert aratott a sátrunk, közönségdíjasok lettünk többek között a kiállított Replacc tárgyaknak köszönhetően. Szeretnénk 2015-ben minél több helyre eljuttatni a Replacc üzenetét, most a Humusz „Re:gondolatok a világról” pályázatában való közreműködést készítjük elő, ahol a játszótér kiemelt szerepet kap a Nulla hulladék standolások során, valamint előkészítés alatt van több média megjelenés. Tagságunk aktivizálásával új elemekkel kívánjuk frissíteni a portfóliót. Előkészítés alatt áll a Humusz Túlsokcucc projektjében való részvételünk, melyet a hálózati kapcsolatok erősítésére is felhasználunk.

Szintén 2014-es tapasztalat, hogy partnereink, ismerőseink egyre több tanácsot kérnek, olyan témák kapcsán, amiben nem vagyunk elég naprakészek. Ezen változtatni szeretnénk, ezért összefogtunk az Ökolúció Alapítvánnyal és egy közösen kidolgozott projektben a zöld étterem, zöld rendezvény minősítést erősítjük. Állami hivatalokkal kezdeményeztünk együttműködést (pl. Nébih), hogy szakmai-jogi tanácsadói mivoltunkat erősítsük, kifejezetten vendéglátósok és rendezvények számára. Olyan fontos hulladékos kérdésekre is szeretnénk hathatós megoldásokkal szolgálni, mint a vendéglátás, ill. kitelepülés során felmerülő maradék képződések lehető legjobb elhelyezése a jogi követelményekkel összhangban (pl. maradék étel, csomagolási hulladék, elviteles doboz stb). A pályázat első fordulóján sikeresen továbbjutottunk, most várjuk a végső eredményt.

Másik csapásirány, a zöld turizmus erősítése, egyrészt a túrakerékpározás népszerűsítésével, másrészt tanösvények felújításával. Egy régi önkéntesünket kerékpáros túravezetői képzésre küldtük az új tervek támogatására.

2014-ben összesen 31 rendezvényt zöldítettünk, 21 önkéntesünk segítségével. Áprilisi közgyűlésünkön új elnököt választottunk, változik a székhelyünk is. Irodánkat anyagi megfontolásból december 31-én felmondtuk, de továbbra is lelkesen dolgozunk tovább a környezetet terhelő negatív hatások csökkentéséért.