Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


2013-ban történt

Beindítottuk új, újrahasználatot népszerűsítő projektünket. A Replacc rendezvények különlegessége, mobil játszóházunkat feleslegessé vált tárgyakból készítettük. A Cellux csoporttal közösen kigondolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012-es Zöld forrás támogatásával megvalósult gyermekprogramról a www.replacc.hu oldalon írunk bővebben. A Replacc bemutatkozott több magyarországi nagyrendezvényen (Gyereksziget, WAMP design vásár, Gardrób közösségi vásár) és a médiában is hallhattunk róla (Klub rádió, Népszabadság, JOY magazin). Kinőttük korábbi raktárunkat, a Replacc állatkái kaptak egy új „istállót”: vásároltunk egy régi lakókocsit, ami munkatársunk keze alatt megújult.

Újrapoharaink messzeföldre látogattak, hamburgi Kirchentag kiállításon használták sikerrel őket.

Több boros rendezvényt is zöldítettünk mint korábban, jártunk a Rosalián, a Budavári Borfesztiválon, a Boscolo-n, a JuniBor fesztiválon is. Örülünk, hogy egyre több borfesztivál rendezvényszervezője dönt a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése mellett, ugyanis ezek a típusú események a legjobb arányú tiszta szelektív hulladékot termelik (főként üveg és karton). Kár lenne, ha mindez a szemétlerakón végezné.

Támogattuk a fiatal művészeket, a Liget30 megnyitóján a vendégek Újrapoharakból fogyasztották a frissítőt.

Kétségkívül a 2013 év legnagyobb áttörése a szabadtéri fesztiválokon a mosható pohár bevezetése. Nekünk a VOLT fesztivál Telekomos Fesztiválpohár rendszerének kialakításában volt szerepünk. Bízunk benne, hogy a 2014-es esztendőben is az elmosható, újrahasználható poharakba csapolják majd a sört – hagyományosan már 4. éve a Bánkitó és Hegyalja fesztiválon, és új belépőként a VOLT és Balaton Sound Fesztiválokon. Szintén újdonság volt idén a Csillagpont református fesztivál, ahol minden büfében Újrapoharat használtak a pultosok.

Részt vettünk a Humusz Szövetség Nulla hulladék turnéjában, két helyszínen szerveztünk szemléletformáló programot.

Közel 30 rendezvényen szerveztünk szelektív hulladékgyűjtés, eseményeket újrapoharasítottunk és bemutattuk a Replacc rendszert. Munkatársunk részt vett az Önkéntes Központ Alapítvány által szervezett Önkéntes Menedzser Képzésen, későbbi programjaink fejlesztése érdekében. 9 hónapon keresztül tudtunk foglalkoztatni 2 fő munkaerőt, és egy új honlapunk is készült. 4 pályázaton elindultunk, de sajnos támogatást nem kaptunk.

A 2014-es évben megújulást tervezünk, programjaink felülvizsgálatát, fejlesztését, és új projektek indítását tűztük ki célul.

Addig is reméljük minél többen gondolnak Váltsd ZöldRe jelszavunkra!

csacsiló

volt

lakokocsi1